Uw konijn laten vaccineren

Het is heel gewoon dat honden en katten hun inentingen krijgen, maar konijnen hebben deze ook nodig. Veel mensen weten niet dat konijnen ook inentingen nodig hebben of zij vinden het niet noodzakelijk omdat een konijn bijvoorbeeld niet in contact komt met andere dieren. Dit is echter geen bescherming tegen ziekten en een konijn moet wel degelijk inentingen hebben om een gezond leven te garanderen.

Besmetting van konijnenziekten

Veel konijnenhouders denken dat het niet nodig is hun dier in te enten, omdat deze niet van het eigen terrein af komt en geen contact heeft met andere dieren. Dit is echter een verkeerde gedachte en het konijn loopt wel degelijk risico ziekten op te lopen. Veroorzakers van ernstige ziekten worden niet alleen van dier op dier verspreid, maar ook via insectenbeten, voedsel en in sommige gevallen zelfs door de lucht. Hierdoor zijn alle konijnen vatbaar, ook de konijnen die alleen binnenshuis leven, en lopen alle konijnen het risico ernstig ziek te worden en te overlijden aan een ziekte waartegen ze een inenting hadden kunnen krijgen.

Dodelijke ziekten

Er zijn twee ziekten te noemen die erg besmettelijk zijn voor konijnen en die bijna altijd een dodelijke afloop hebben. Alleen een inenting kan het dier beschermen tegen besmetting. Deze twee ziekten, myxomatose en VHS, worden door virussen overgebracht en besmetten door middel van vliegen, vlooien, mijten, muggen en vuil voedsel het konijn. VHS, Viraal Haemorragische Syndroom, wordt ook wel eens VHD of RHD genoemd. Een inenting zorgt ervoor dat een konijn volledig beschermd is tegen beide ziekten, maar wanneer een konijn geen inenting heeft gehad en de ziekte krijgt is het te laat. Het enige wat een dierenarts nog kan doen is met medicijnen de symptomen bestrijden en de natuurlijke afweerkrachten in het lichaam van het konijn versterken. Met een beetje geluk weet het konijn de ziekte dan zelf af te weren en hersteld het zich. Helaas overlijden bijna alle konijnen, ondanks de behandeling van de dierenarts.
Tegen deze ziekten worden twee verschillende entschemas geadviseerd.

A.  gescheiden enting

leeftijdentingziekteadviesen
vanaf 5 weken1eMyxomatose

beide entingen kunnen in een keer gevaccineerd worden

vanaf 6 weken1eRHD
elke 6 maanden later1 entingMyxomatosealleen
elke 12 maanden1 entingRHD & Myxomatosegecombineerd
Dit entschema levert de meest belastbare immuniteit op en wordt goed verdragen.

B. gecombineerde enting

leeftijdentingziekte
vanaf 5 weeken1 entingRHD & Myxomatose
herhaling elke 12 maanden1 entingRHD & Myxomatose