Uw konijn laten vaccineren

Het is heel gewoon dat honden en katten hun inentingen krijgen, maar konijnen hebben deze ook nodig. Veel mensen weten dit niet of zij vinden het niet noodzakelijk omdat een konijn bijvoorbeeld niet in contact komt met andere dieren. Echter, veroorzakers van ernstige konijnenziekten worden niet alleen van dier op dier verspreid, maar ook via insectenbeten, voedsel en in sommige gevallen zelfs door de lucht. Hierdoor zijn alle konijnen vatbaar, ook de konijnen die alleen binnenshuis leven, en lopen alle konijnen het risico ernstig ziek te worden en te overlijden aan een ziekte waartegen ze een inenting hadden kunnen krijgen.

Konijnenziekten

Er zijn drie ziekten te noemen die erg besmettelijk zijn voor konijnen en die bijna altijd een dodelijke afloop hebben. Alleen een inenting kan het dier beschermen tegen besmetting. Deze drie ziekten, myxomatose, VHS1 en VHS2, worden door virussen overgebracht en besmetten door middel van vliegen, vlooien, mijten, muggen en vuil voedsel het konijn. VHS, Viraal Hemorrhagische Syndroom, wordt ook wel eens VHD, Viral Hemorrhagic Disease, of RHD, Rabbit Haemorrhagic Disease genoemd. Een inenting zorgt ervoor dat een konijn volledig beschermd is tegen deze ziekten, maar wanneer een konijn geen inenting heeft gehad en de ziekte krijgt is het te laat.

Myxomatose begint met een dikke neus, dikke ogen en ooguitvloeiing. Helaas overlijden bijna alle konijnen, ondanks de behandeling van de dierenarts.

Aan VHS gaan konijnen zo snel dood dat je soms niet eens symptomen ziet. Bij variant 2 duurt dat iets langer dan bij variant 1.

Vaccinatie-schema

A.  gescheiden enting

leeftijdentingziekteadviesen
vanaf 5 weken1eMyxomatose

beide entingen kunnen in een keer gevaccineerd worden

vanaf 6 weken1eRHD
elke 6 maanden later1 entingMyxomatosealleen
elke 12 maanden1 entingRHD & Myxomatosegecombineerd
Dit entschema levert de meest belastbare immuniteit op en wordt goed verdragen.

B. gecombineerde enting

leeftijdentingziekte
vanaf 5 weeken1 entingRHD & Myxomatose
herhaling elke 12 maanden1 entingRHD & Myxomatose

 

Basisivaccinatie tegen 3 ziektes

Vanaf 5 weken leeftijd: vaccinatie tegen myxomatose, VHS1 en VHS2 
Elk jaar: hervaccineren

Kosten

De basisvaccinaties worden door Dokter Wraf goedkoop aangeboden.
En laat u meerdere konijnen tegelijk enten dan krijgt u ook nog eens korting.
Kijk voor de prijslijst bij ‘tarieven’.