Dokter Wraf Dokter Wraf

Uw kat laten vaccineren

Als je een kitten aanschaft is het belangrijk dat het dier wordt ingeënt tegen niesziekte en kattenziekte. Vanaf 8 á 9 weken leeftijd mag de kat worden ingeënt tegen niesziekte. Drie tot vier weken later, op ongeveer twaalf weken leeftijd vindt de herhalingsenting met zowel niesziekte als kattenziekte plaats. Deze entingen dienen elk jaar te worden herhaalt. Indien de moederpoes nooit gevaccineerd is, is het verstandig om de eerste enting iets eerder te geven, namelijk op ongeveer zes weken leeftijd.
Indien je dier mee naar het buitenland gaat moet het minimal 30 dagen voor vertrek tegen rabies ingeënt zijn. Het is verstandig ook in Nederland een enting tegen rabies te hebben, met name omdat één enting elke drie jaren voldoende is.
Risico’s als je het niet doet?
Laat je je kat niet inenten, dan is er een kans dat je kat door het contact met andere katten besmet wordt met kattenziekte of niesziekte. Overdracht vindt plaats door middel van besmette lichaamsvloeistoffen, zoals neus- en ooguitvloeiing en speeksel.
Kattenziekte
Deze ernstige besmettelijke ziekte vermeerdert zich in de snel delende cellen van het beenmerg en de darmen, wat zorgt voor aandoeningen aan het maagdarmkanaal en verminderde weerstand. Er is sprake van koorts, braken, diarree (en hierdoor uitdroging) en ernstige buikpijn. De kat is algemeen ziek en doordat het dier een verminderde weerstand heeft krijgen andere (secundaire) infecties meer kans om toe te slaan. De dieren kunnen kattenziekte overleven, maar vaak houden ze nog weken tot maanden last van diarree.
Niesziekte
Bij niesziekte treedt een ontsteking van de voorste luchtwegen op. Meerdere ziekteverwekkers spelen een rol bij niesziekte. Klimaat, verzorging en huisvesting kunnen ook van invloed zijn op het ontstaan van de ziekte. Eigenlijk is niesziekte een soort verkoudheid. Er kan sprake zijn van niezen, hoesten en waterige uitvloeiing uit neus en ogen. Helaas kan het ook ernstigere vormen aannemen; koorts, sloomheid, niet willen eten (algemeen ziek), hoesten, niezen, oog- en neusuitvloeiing die een stuk ernstiger is, speekselen en kapotte wang- en tongslijmvliezen kunnen dan aanwezig zijn. Ook kunnen er complicaties optreden, namelijk longontsteking. Soms blijven bepaalde verschijnselen de rest van het kattenleven aanwezig.
Hondsdolheid:
Deze enting is altijd aan te bevelen omdat een rabiesinfekti altijd een dodelijke afloop voor mens en dier heeft. Bovendien kan door een enting alle twee tot drie jaren een goede bescherming worden berijkt. Wij bevelen aan, deze enting routinematig met de jaarlijkse enting te combineren. De kosten zijn vrij laag en de bescherming is heel goed. De inenting blijft twee tot drie jaar efficiënt, maar wanneer u naar het buitenland gaat mag de inenting maximaal één jaar oud zijn en moet ze ten laatste 21 dagen (3 weken) voor de afreis toegediend zijn geweest. Hondsdolheid wordt doorgegeven via speeksel en kan dus ook op de mens overgaan, bijvoorbeeld bij bijtwonden. De ziekte is dodelijk.
 Aanbevolen entingenBeschrijving
8 wekenRCP1e cocktailenting
12 wekenRCP/Tcocktail tegen kattenziekte, niesziete en hondsdolheid (indien gewenst)
Jaarlijkse herhalingsenting
elke 12 maanden
RCP/Tcocktail tegen kattenziekte, niesziete en hondsdolheid (indien gewenst)
Leukose:
Bij de kat wordt bloedkanker door een virus overgedragen. Deze ziekte komt vaker voor dan men denkt. De dieren lijden over langere tijd en uiteindelijk sterven ze eraan. Ter preventie kunnen de dieren reeds vanaf weken gevaccineerd gaan worden. Deze enting kan gecombineerd gaan worden met de jaarlijkse standaardentingen.