Vaccineren van uw kat

Als je een kitten aanschaft is het belangrijk dat het dier wordt ingeënt tegen niesziekte en kattenziekte. Vanaf 8 à 9 weken leeftijd mag de kat worden ingeënt tegen kattenziekte en niesziekte. Drie tot vier weken later, op ongeveer twaalf weken leeftijd vindt de herhalingsenting plaats. De niesziekte-enting dient elk jaar te worden herhaald, de kattenziekte-enting eens in de 3 jaar. Indien de moederpoes nooit gevaccineerd is, is het verstandig om de eerste niesziekte-enting iets eerder te geven, namelijk op ongeveer zes weken leeftijd.

Sommige kattenpensions eisen een extra niesziekte-vaccinatie, namelijk de bordetella neus-enting. Informeer dit van tevoren bij het pension. 

Indien je dier mee naar het buitenland gaat moet het minimaal 21 dagen voor vertrek tegen rabiës ingeënt zijn. Deze vaccinatie geeft 3 jaar bescherming.

Risico’s als je het niet doet?

Laat je je kat niet inenten, dan is er een kans dat je kat besmet wordt met kattenziekte of niesziekte. Overdracht vindt plaats door middel van besmette lichaamsvloeistoffen, zoals neus- en ooguitvloeiing, speeksel en/of ontlasting. Dit kan gebeuren via schoenen of kleding. Dus ook ‘binnenkatten’ lopen risico.

Enkele kattenziekten

Kattenziekte

Deze ernstige besmettelijke ziekte uit zich in algemeen ziek zijn, koorts, braken, diarree (en hierdoor uitdroging). De dieren overleven kattenziekte meestal niet.

Niesziekte

Bij niesziekte treedt een ontsteking van de voorste luchtwegen en ogen op. Meerdere bacteriën en virussen spelen een rol bij niesziekte. Er kan sprake zijn van niezen, hoesten en waterige uitvloeiing uit neus en ogen. Helaas kan het ook ernstigere vormen aannemen; koorts, sloomheid, niet willen eten, speekselen en kapotte wang- en tongslijmvliezen kunnen dan aanwezig zijn. Er is een kans dat niesziekte chronisch wordt. Dan blijft de kat de rest van het leven snotteren.

Hondsdolheid

Hondsdolheid wordt doorgegeven via speeksel en kan ook op de mens overgaan, bijvoorbeeld bij bijtwonden. De ziekte is dodelijk.

Vaccinatie-schema

9 weken 

Vaccinatie tegen katten- en niesziekte 

3 à 4 weken later 

Boostervaccinatie tegen katten- en niesziekte 

1 jaar later 

Vaccinatie tegen katten- en niesziekte 

Elk jaar 

Hervaccinatie tegen niesziekte 

Elke 3 jaar 

Hervaccinatie tegen kattenziekte 

Speciale entingen

Vanaf 1 maand 

Bordetella neusenting (voor het pension) 

Elk jaar 

Hervaccinatie 

Voor het buitenland 

Rabiës enting, vanaf 12 weken leeftijd 

Elke 3 jaar 

Hervaccinatie 

Kosten

De basisvaccinaties worden door Dokter Wraf goedkoop aangeboden. Dit geldt ook voor de speciale entingen. En laat u uw huisdier naast de basisvaccinatie tegelijk enten tegen Bordetella of rabiës, dan krijgt u op deze speciale enting ook nog eens korting.