Vaccineren van uw kat

Als je een kitten aanschaft is het belangrijk dat het dier wordt ingeënt tegen niesziekte en kattenziekte. Vanaf 8 à 9 weken leeftijd mag de kat worden ingeënt tegen kattenziekte en niesziekte. Drie tot vier weken later, op ongeveer twaalf weken leeftijd vindt de herhalingsenting plaats. De niesziekte-enting dient elk jaar te worden herhaald, de kattenziekte-enting eens in de 3 jaar. Indien de moederpoes nooit gevaccineerd is, is het verstandig om de eerste niesziekte-enting iets eerder te geven, namelijk op ongeveer zes weken leeftijd.

Sommige kattenpensions eisen een extra niesziekte-vaccinatie, namelijk de bordetella neus-enting. Informeer dit van tevoren bij het pension. 

Indien je dier mee naar het buitenland gaat moet het minimaal 21 dagen voor vertrek tegen rabiës ingeënt zijn. Deze vaccinatie geeft 3 jaar bescherming.

Wat zijn de risico's als je je kat niet laat inenten?

Laat je je kat niet inenten, dan is er een kans dat je kat besmet wordt met kattenziekte of niesziekte. Overdracht vindt plaats door middel van besmette lichaamsvloeistoffen, zoals neus- en ooguitvloeiing, speeksel en/of ontlasting. Dit kan gebeuren via schoenen of kleding. Dus ook ‘binnenkatten’ lopen risico.

Enkele kattenziekten

Kattenziekte

Deze ernstige besmettelijke ziekte uit zich in algemeen ziek zijn, koorts, braken, diarree (en hierdoor uitdroging). De dieren overleven kattenziekte meestal niet.

Niesziekte

Bij niesziekte treedt een ontsteking van de voorste luchtwegen en ogen op. Meerdere bacteriën en virussen spelen een rol bij niesziekte. Er kan sprake zijn van niezen, hoesten en waterige uitvloeiing uit neus en ogen. Helaas kan het ook ernstigere vormen aannemen; koorts, sloomheid, niet willen eten, speekselen en kapotte wang- en tongslijmvliezen kunnen dan aanwezig zijn. Er is een kans dat niesziekte chronisch wordt. Dan blijft de kat de rest van het leven snotteren.

Hondsdolheid

Hondsdolheid wordt doorgegeven via speeksel en kan ook op de mens overgaan, bijvoorbeeld bij bijtwonden. De ziekte is dodelijk.

Vaccinatieschema

Periode
Type enting
9 weken
Vaccinatie tegen katten- en niesziekte
3 á 4 weken later
Boostervaccinatie tegen katten- en niesziekte
1 jaar later
Vaccinatie tegen katten- en niesziekte
Elk jaar
Hervaccinatie tegen niesziekte
Elke 3 jaar
Hervaccinatie tegen kattenziekte

Speciale entingen

Periode
Type enting
Vanaf 1 maand
Bordetella neusenting (voor het pension)
Elk jaar
Hervaccinatie
Voor het buitenland
Rabiës enting, vanaf 12 weken leeftijd
Elke 3 jaar
Hervaccinatie

Kosten

De basisvaccinaties worden door Dokter Wraf goedkoop aangeboden. Dit geldt ook voor de speciale entingen. En laat u uw huisdier naast de basisvaccinatie tegelijk enten tegen Bordetella of rabiës, dan krijgt u op deze speciale enting ook nog eens korting.

Goedkoop uw kat laten vaccineren?

Andere behandelingen ook mogelijk

Meer info over het vaccineren van uw: