Vaccineren van uw hond

Net als de mens moet een hond regelmatig ingeënt worden. Zo krijgt de hond geen vervelende ziekten als parvo, hondenziekte, leptospirose, hepatitis en eventueel kennelhoest. De kleine pup geniet nog van de bescherming van zijn moeder via de moedermelk, maar daarna zal hij beschermd moeten worden door middel van vaccins.

Enkele hondenziekten

De ziekte van Carré of hondenziekte

Deze ziekte kunnen honden op alle leeftijden krijgen. Het gaat om een virus dat verwant is aan het mazelenvirus bij de mens. De ziekte is zeer besmettelijk en de afloop is vaak dodelijk. De symptomen zijn koorts, longontsteking, diarree, aantasting van de huid en aantasting van het zenuwstelsel.

Hepatitis of besmettelijke leverziekte 

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat de lever aantast. Symptomen zijn: acuut ernstig ziek met koorts en weinig eetlust. De ziekte is meestal dodelijk. 

Parvo

Het parvovirus is uitermate besmettelijk. De besmetting gebeurt via de ontlasting. De omgeving blijft lang besmet en daarom kan het virus ook overgedragen worden via schoenen, handen en kleren van het baasje. Deze ziekte is vooral gevaarlijk voor jonge pups en oudere honden. De symptomen zijn koorts, braken en bloederige diarree.

Leptospirose, rattenziekte of ziekte van Weil

Bij deze aandoening tasten leptospiren (een soort bacteriën) de lever en nieren aan. Het wordt overgedragen via de urine van knaagdieren (vooral ratten) of zieke honden en komt vooral voor in waterrijke gebieden. De ziekte is ook besmettelijk voor mensen en dus een zoönose. Leptospirose is zeer moeilijk te diagnosticeren. Het kan symptoom loos verlopen, maar ook dodelijk zijn. De meest voorkomende symptomen zijn koorts, geelzucht en nierfalen.

Kennelhoest of besmettelijke hondenhoest

Kennelhoest wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën. Besmetting vindt plaats via inademing. Het komt niet alleen voor in asielen en pensions, maar kan ook overgebracht worden op een hondencursus of gewoon tijdens de wandeling. De ziekte is niet dodelijk. Kenmerk is een vervelende harde, droge hoest, soms met slijm en benauwdheid. Vooral pups en kortsnuitige honden kunnen er flink last van hebben. Vaccineren is dus niet alleen van belang als de hond naar een pension gaat.

Rabiës of hondsdolheid

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus en doorgegeven via speeksel, bijvoorbeeld bij bijtwonden. Het is besmettelijk voor alle gewervelde dieren, dus ook voor de mens (zoönose). De hersenen worden aangetast en de hond wordt zeer agressief. De ziekte is dodelijk.

Honden in Nederland, die niet naar het buitenland gaan, hoeven niet tegen hondsdolheid ingeënt te worden. Honden die de grens overgaan gaan moeten 21 dagen voor vertrek zijn ingeënt. 

Vaccinatieschema

Periode
Type enting
6 weken
Puppyenting tegen hondenziekte en parvo
9 weken
Enting tegen leptospirose en parvo 
3 á 4 weken later
Booster tegen leptospirose, hondenziekte en parvo
1 jaar
Hervaccinatie tegen leptospirose, hondenziekte en parvo
Elk jaar
Hervaccinatie tegen leptospirose 
Elke 3 jaar
Hervaccinatie tegen hondenziekte, leverziekte en parvo

Speciale entingen

Periode
Type enting
Vanaf 9 weken
Kennelhoest neusenting
Elk jaar
Hervaccinatie
Voor het buitenland
Rabiës enting, vanaf 12 weken leeftijd
Elke 3 jaar
Hervaccinatie

Kosten

De basisvaccinaties worden door Dokter Wraf goedkoop aangeboden. 

Dit geldt ook voor de speciale entingen. En laat u uw huisdier naast de basisvaccinatie tegelijk enten tegen Kennelhoest of Rabiës, dan krijgt u op deze speciale enting ook nog eens korting. 

Goedkoop uw hond laten vaccineren?

Andere behandelingen ook mogelijk

Meer info over het vaccineren van uw: