Net als de mens moet een hond regelmatig ingeënt worden. Zo krijgt de hond geen vervelende ziekten als parvo, hondenziekte, leptospirose, hepatitis en eventueel kennelhoest. De kleine pup geniet nog van de bescherming van zijn moeder via de moedermelk, maar daarna zal hij beschermd moeten worden door middel van vaccins.

Enkele hondenziekten

De ziekte van Carré of hondenziekte
Deze ziekte kunnen honden op alle leeftijden krijgen. Het gaat om een virus dat verwant is aan het mazelenvirus bij de mens. De ziekte is zeer besmettelijk en de afloop is vaak dodelijk. De symptomen zijn koorts, longontsteking, diarree, aantasting van de huid en aantasting van het zenuwstelsel.

Hepatitis of besmettelijke leverziekte
Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat de lever aantast. Symptomen zijn: acuut ernstig ziek met koorts en weinig eetlust. De ziekte is meestal dodelijk.

Parvo

Het parvovirus is uitermate besmettelijk. De besmetting gebeurt via de ontlasting. De omgeving blijft lang besmet en daarom kan het virus ook overgedragen worden via schoenen, handen en kleren van het baasje. Deze ziekte is vooral gevaarlijk voor jonge pups en oudere honden. De symptomen zijn koorts, braken en bloederige diarree.

Leptospirose, rattenziekte of ziekte van Weil
Bij deze aandoening tasten leptospiren (een soort bacteriën) de lever en nieren aan. Het wordt overgedragen via de urine van knaagdieren (vooral ratten) of zieke honden en komt vooral voor in waterrijke gebieden. De ziekte is ook besmettelijk voor mensen en dus een zoönose. Leptospirose is zeer moeilijk te diagnosticeren. Het kan symptoom loos verlopen, maar ook dodelijk zijn. De meest voorkomende symptomen zijn koorts, geelzucht en nierfalen.

Kennelhoest of besmettelijke hondenhoest
Kennelhoest wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën. Besmetting vindt plaats via inademing. Het komt niet alleen voor in asielen en pensions, maar kan ook overgebracht worden op een hondencursus of gewoon tijdens de wandeling. De ziekte is niet dodelijk. Kenmerk is een vervelende harde, droge hoest, soms met slijm en benauwdheid. Vooral pups en kortsnuitige honden kunnen er flink last van hebben. Vaccineren is dus niet alleen van belang als de hond naar een pension gaat.

Rabiës of hondsdolheid
Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus en doorgegeven via speeksel, bijvoorbeeld bij bijtwonden. Het is besmettelijk voor alle gewervelde dieren, dus ook voor de mens (zoönose). De hersenen worden aangetast en de hond wordt zeer agressief. De ziekte is dodelijk.

Honden in Nederland, die niet naar het buitenland gaan, hoeven niet tegen hondsdolheid ingeënt te worden. Honden die de grens overgaan gaan moeten 21 dagen voor vertrek zijn ingeënt.

Vaccinatie-schema

6 weken leeftijd: puppyenting tegen hondenziekte en parvo
9 weken leeftijd: enting tegen leptospirose en parvo
3 á 4 weken later: booster tegen leptospirose, hondenziekte en parvo
1 jaar: hervaccinatie tegen leptospirose, hondenziekte en parvo

Elk jaar: hervaccinatie tegen leptospirose

Eens in de 3 jaar: hervaccinatie tegen hondenziekte, leverziekte en parvo

Speciale entingen
Kennelhoest neusenting vanaf 9 weken leeftijd
Elk jaar: hervaccinatie
Voor het buitenland: Rabiësvaccinatie, vanaf 12 weken leeftijd
Eens in de 3 jaar: hervaccinatie

Kosten
De basisvaccinaties worden door Dokter Wraf goedkoop aangeboden.
Dit geldt ook voor de speciale entingen. En laat u uw huisdier naast de basisvaccinatie tegelijk enten tegen Kennelhoest of Rabiës, dan krijgt u op deze speciale enting ook nog eens korting.

Kijk voor de prijslijst bij ‘tarieven’. Check onze kalender