Met hond of kat over de grens binnen de EU

Meestal gaat een hond, kat (of fret) mee op vakantie. Denk bij het reizen binnen Europa in ieder geval aan de volgende zaken:

  • Uw huisdier heeft een EU-paspoort nodig. De Nederlandse versie wordt uitgegeven door de dierenarts.
  • Honden, katten en fretten moeten ter identificatie een chip hebben. Vergeet niet het chipnummer en uw adresgegevens bij een databank te registreren.
  • Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës http://www.vwa.nl/onderwerpen/meest-bezocht-a-z/dossier/hondsdolheid-rabies (hondsdolheid). De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort. Een rabiësvaccinatie is geldig voor 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het gebruikte vaccin. Informatie hierover kunt u krijgen via uw dierenarts.
  • Rabiësvaccinatie van dieren jonger dan 3 maanden is niet zinvol. Omdat er wel risico’s zijn bij invoer van ongevaccineerde jonge dieren kunnen lidstaten zelf belsissen of ze invoer toestaan en onder welke voorwaarden. Voor sommige lidstaten (waaronder Nederland) kunt u volstaan met een verklaring dat het dier sinds geboorte op de geboorteplek heeft geleefd en niet in aanraking is gekomen met wilde dieren. Er zijn ook lidstaten die de invoer van dieren jonger dan 3 maanden niet toestaan, of alleen toestaan uit rabiësvrije landen. Informatie hierover kunt u inwinnen via de ambassade van het betreffende land of via de website van LICG.
  • Voor een aantal landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta en Finland is een behandeling tegen wormen verplicht voor honden. Voor meer informatie over de wormbehandeling van deze 4 landen kunt u contact opnemen met uw eigen dierenarts.